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高齢家族が寝たきり寸前、死の一歩手前から、現在gymで筋トレ、アクアトレできるまでに完全復活。この体験から、健康の大切さを実感。
その際、米国、中国、台湾、韓国、カナダ、フランス、オーストラリア、シンガポールなど、世界中の友人達の励ましに感謝。weblogを通して、健康に感謝する気持ちを多くの方々と共有したいです!!
Dear friends,
Thank you for visiting my weblog! I hope you enjoy seeing photos, note, and travel info. I will welcome your comment or note to my email account you have. Keep in touch, Best, M

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ニラ 韭菜 jiǔcài (ジュウツァイ) Garlic chives

韭菜 jiǔcài (ジュウツァイ)と卵の簡単料理!

SF中華街とイタリア街の中間地点、Washington Squareを歩いていると、

「し~らか~ば、あおぞら、み~な~みかぜ」 このメロディーが聞こえてきた。

中国語で! 北国の春!

足を止めて、歌っている彼女に 『很好(ヘンハオ)、很好(ヘンハオ)』

と、ここからこの女性と親しくなってしまった。

彼女は、中国大陸からの移民、10年以上SFに住んでいるけど英語はできない!

こちらの中国語もたいしたことないから、このときは、漢字におおいに感謝! 

彼女は、料理人。 北方出身なので、饅頭、餃子など粉物は得意。

食材選びは厳しい。

2009_0118bakingginger0015.jpg



ニラの効用:

美肌、冷え症改善、疲労回復、頻尿、月経痛、痛み止め、腹痛、消炎作用



その彼女が、初めて作ってくれたのが、このジュウツァイと卵の “ニラ卵”。

材料は新鮮なと卵、塩だけ。

今まで食べた “ニラ卵” とは味が違う! 

作ってみたけど、彼女の味には及ばない。

どうやら新鮮なニラを手に入れることが、おいしさの秘訣!

彼女の美肌も、ニラかな?




As you may know, how I got to know Lily. While I was walking toward to Chinatown from Telegraph hill, I heard someone singing famous Japanese song in Chinese at Washington Square on Stockton St. The woman singing the song was Lily. Her English ability is so limited and hanzi, Japanese kanji was great help for us communicating. She is originally from mainland china and came to US as professional cook; however, she had less opportunity getting position at restaurant because of woman and with no Cantonese speaking ability. I truly enjoyed her tasty Chinese cooking and this chive and egg is simple and go with cooked rice very well. I thank her for her delicious dumpling, mando, egg cake, fish and many more. Meeting with her on the street was such delighted encounter in San Francisco. I recall Lily with cheerful big smile and her variety of delicious Chinese dishes. How wonderful we got together once every two weeks for potluck dinner. We all say that “everything Lily cooked is good”.
Lily, 我們喜歓你做中菜。很好吃。謝謝



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発酵食品キャセロール kimchee & Aussie cheese

キムチチーズ発酵食品。

発酵食品で、キャセロール作ってみました。

2009_0204kimcheepotato0017.jpg


TVで、キムチを油で炒めると、うまみが増すとのこと。 なるほど。

キムチを炒めたところに薄切り玉ねぎ。 さらにツナ缶を加え炒める。

キャセロールには油を塗り、細切りジャガイモを敷く。

その上に炒めたキムチ、玉ねぎ、ツナをのせる。

1キロブロックの豪州チーズTastyという)を削ってキムチの上に。

これをもう一段。 層は二段。

上に削ったTasty Cheese をのせて、オーブンへ。

ジャガイモは生なので、ホイルをかぶせた。

170C で30-40分ほど。

オーブンで部屋も暖かく、キムチジャガイモも熱々、ぐつぐつ。

味付けは何もなし、キムチとチーズ発酵食品のうまみが出て、おいしい。

見た目はトマトソースのイタリアン。

しかし、実はアジア。韓国+豪州 

豪州に行ってみて、”豪州人がアジアに属していると思っている” ことに驚いた。

と、そんなことを考えながら、ご馳走様。


材料:
キムチ 1/3 cup
ツナ缶 小2缶 1 canned tuna
たまねぎ 1個 1 onion
ジャガイモ 2個 2 potatoes
オリーブ油 olive oil or grape seed oil
チーズ  Aussie Tasty cheese




This is easy casserole using fermented food, Korean kimchee and cheese from Australia. You can find 1kg solid cheese most of supermarkets in Australia and it is called Tasty cheese. Tasty cheese tastes like light cheddar. I prefer tasty cheese to American cheese often used for sandwich.
Today, I combined kimchee and tasty cheese, fermented food. It went well mix together and fermented food has umami, so seasoning is not necessary. I may try using tofu instead of potatos next time.



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ふわふわバナナブレッド Banana Bread

冷凍庫にバナナが10本も。

ひさしぶり(1年以上)に、バナナブレッドに挑戦。

2009_0221bananabread0008.jpg


いつもはオイル、砂糖、全卵を混ぜる。

今回は卵白をしっかり泡立ててみた。

オイル、砂糖、卵黄、粉、バナナが混ざった中に、泡立てた卵白を。

見た目、焼き上がりはいつもと同じ。

切ってみると、あわ立てた卵白のせいか、ふわふわ。

こんなに軽くなるとは思わなかった。

いつものバナナブレッドが重たい感じだったので、新たな発見。

もうチョッと泡立てたら、(作ったことはないけど) シフォンに近くなるかも。

レシピ通りに作らないのも、発見があって楽しい。

紅茶と、ふわふわバナナブレッドで午後のお茶。

ゆったりとした時間に感謝!

2009_0221bananabread0003.jpg



小麦粉flour: 2 cups
egg: 3
オイル grape seed oil: 1 cup
砂糖 sugar: 1 3/4 cup
バナナ banana: 3-4
Pecan nuts


This is banana bread made of simple ingredients. To whisk egg white make texture light and airy.
I have never added whisked egg white for banana bread; however, this examination was successful with result of sponge cake like completion. Another important key of good banana bread is that using ripen banana for giving sweetness and flavor.
I thank for the time spending baking banana bread and it reminded me of friend’s apricots scones and German pancake with maple syrup in her beautiful kitchen with sunshine from skylight.
Have a great weekend!


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